12 Januari 2009

Orang Cina dah berubah,Melayu bila lagi?

Ditulis oleh JITM

MONDAY, 12 JANUARY 2009 16:14

KUALA TERENGGANU, 12 Jan - Semasa berceramah di kampung kambing, Abd Wahid Endut bercerita berkenaan seorang wakil Cina telah berbisik kepadanya "YB jangan bimbang, masyarakat tionghua sokong YB. Cuma YB tolong jaga orang Melayu. Takut saat-saat akhir mereka berubah setelah dapat duit."

Abd Wahid berkata, beliau begitu sedih apabila yang berpesan itu adalah orang tionghua. Betapa lemahnya orang Melayu sendiri bila dilihat kaum lain mudah dibeli dengan wang ringgit. Betapa maruah melayu senang diperkotak-katikkan hanya kerana 'manisan' yang datang sewaktu pilihanraya sahaja.  
Lim Guan Eng sewaktu ditemui semalam juga turut melahirkan kerisauan rasa yang sama terhadap pengundi-pengundi melayu di Kuala Terengganu. Taktik kotor BN dalam menggunakan faktor duit mempengaruhi undi.

Oleh itu, beliau meminta agar masyarakat berubah dan tetap pendirian serta tidak mudah dibeli oleh mana-mana pihak. Sokongan rakyat adalah penting bagi menjatuhkan kerajaan BN Umno yang ada sekarang.
Beliau yang turut menyatakan bahawa orang Cina sekarang jauh sudah sedar dan berubah, beliau mengharapkan orang melayu yang turut hadapi sengsara yang sama dibawah pentadbiran BN ini melakukan perubahan yang sama kerana pilihan raya kecil ini satu ujian getir kepada pemuafakatan parti-parti komponen BN.
"Jangan tertipu dengan hebatnya BN meracun fikiran rakyat dengan duit rakyat sendiri, duit yang yang sepatutnya dapat dinikmati rakyat secara berterusan itu hanya dapat sewaktu pilihanraya sahaja, adilkah rakyat diperlaku sebegitu oleh BN?" soal beliau.
Wahid ketika ditanya, beliau mengakui pertandingan kali ini sangat sengit dan hebat tetapi tidak bermakna Pas, pakatan rakyat tidak mampu beroleh kemenangan.
Pilihan raya kecil kawasan Kuala Terengganu 17 Jan ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Pas yang mewakili pakatan rakyat, BN dan seorang calon bebas.

Untuk apa Jabatan Pendaftaran Negara bekerja sampai 10 malam hingga 17 Jan?

Oleh : Azmi Che We, Manir, Terengganu
 Ini adalah maklumat rahsia yang perlu diambil perhatian dan tindakan lanjut oleh Parti Islam Semalaysia (PAS) menjelang Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu.
Jabatan Pendaftaran Negara negeri Terengganu yang merupakan agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri yang mana Timbalan Menterinya (Bekas) adalah calon UMNO bagi Pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu telah melanjutkan waktu operasinya dari pukul 8:00 pagi – 10:00 malam bermula 8hb Januari 2009.
Untuk makluman semua, waktu asal operasi Jabatan Pendaftaran Negara adalah 8:00 pagi-5:00 petang setiap hari. Dan lebih memusykilkan kita ialah waktu operasi yang dilanjutkan iaitu 5:00 petang-10:00 malam bukannya untuk dibuka kepada orang awam yang ingin berurusan berkaitan hal kad pengenalan tetapi ianya dibuka khas untuk SPR membuat semakan alamat pengundi di Parlimen Kuala Terengganu.
Pendek kata, pintu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara tidak dibuka kepada umum tetapi ada kakitangan yang akan bertugas di dalamnya tanpa diketahui oleh orang luar.
PAS sewajarnya melakukan sesuatu di dalam hal berkaitan dengan pengeluaran/pemindahan alamat yang ada kaitan dengan Jabatan Pendaftaran Negara ini. Kita perlu bertindak sebelum mereka memusnahkan kita dengan penipuan yang paling licik.
UMNO sebenarnya lebih mahukan Terengganu berbanding Kelantan mahupun negeri-negeri lain yang ada di Malaysia ini. Mungkin kerana minyaknya menyebabkan Terengganu menjadi negeri teratas yang diminati oleh Kerajaan Pusat.