04 Januari 2009

Kekejaman Yahudi kepada Umat Palestin apa reaksi kita?

Derita Gaza 2

        Seluruh umat islam dunia berdukacita dengan perstiwa ini, semuanya marah dengan kekejaman tentera Israel,tanpa belas kasihan mereka membunuh sesiapa sahaja,tak kira kanak- kanak,orang tua mahupun wanita.

Memang begitulah sikap yahudi seperti yang telah Allah SWT  wahyukan didalam kitab suci Al-Quran.Selagi umat islam tidak mengikuti mereka,selagi itulah mereka akan memusuhi dan memerangi umat islam.

Bagaimana pula reaksi kita dalam perkara ini?adakah sekadar melihat ,marah,atau hanya mendiamkan diri sahaja? Ingatlah pesan Rasulullah SAW,tidak akan masuk syurga orang yang tidak mengasihi saudaranya sendiri,dan setiap orang Islam diantara kamu  adalah bersaudara.

Atas keterbatasan kita untuk memberikan bantuan kepada umat palestin,marilah sama-sama kita membuat solat hajat samada secara bersendirian ataupun secara berjemaah semoga allah menghancurkan yahudi yang zalim dan memberikan perlindungan kepada Umat palestin.

 

Oleh: Imran Hj Ibrahim/04.01.09-(3.48pm)

Mana wang royalti 7 billion?

Ditulis oleh JITP

SUNDAY, 04 JANUARY 2009 10:53

Kuala Terengganu - Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution mendedahkan kepada orang ramai ketika berceramah di Kg Ladang Mengabang, bahawa wang royalti kepada Terengganu dari tahun 2004 hingga 2007 ialah sebanyak 7 bilion. Ini disebut sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Y.B. Senator Tan Sri Amirsham bin A. Aziz di persidangan dewan rakyat ketika menjawab soalan Dr Wan Azizah yang menjadi ketua pembangkang ketika itu.

Persoalannya apakah perubahan yang dibuat oleh UMNO kepada Terengganu selepas mendapat wang royalti tersebut. Apakah yang rakyat dapat hasil daripada wang royalti tersebut.

Idris Jusoh ketika menjadi menteri besar, di lihat gagal membuat perubahan kepada rakyat walaupun mendapat bantuan terus daripada kerajaan pusat. Beliau hanya mampu membuat projek-projek mega yang tidak membawa manfaat kepada rakyat. Projek-projek besar seperti Monsoon Cup dan Masjid Kristal hanya mengenyangkan orang-orang tertentu. Antara yang mendapat manfaat ialah Wan Hisham, abang kepada Wan Farid sendiri.

Mat Said yang menjadi menteri besar sekarang sendiri pernah mengakui, kerajaan negeri di bawah pemerintahan Idris Jusoh banyak membazir.

Perselisihan antara Mat Said dan Idris Jusoh bermula apabila Sultan memilih Mat Said sebagai Menteri Besar yang baru selepas pilihanraya umum ke-12 2008. Perselisihan itu dikatakan berterusan sehingga kini, apabila Idris jusoh dan pengikut-pengikutnya dikatakan tidak bersetuju dengan pencalonan Wan Farid sebagai calon BN.

Selepas Datuk Razali meninggal dunia, Umno Terengganu telah buat satu perjumpaan tetapi Idris dan pengikut-pengikutnya dikatakan tidak menghadiri perjumpaan tersebut. Wan Farid yang asalnya juga merupakan pengikut Idris beralih menjadi penyokong Mat Said, Akhirnya beliau dapat menjadi calon untuk pilihanraya kecil di Parlimen Kuala Terengganu.