27 Februari 2009

Xpdc Dakwah & Kempen Kita Bersaudara.

Cover HB Kita Bersaudara

        Dewan Muslimat PAS Pusat dibawah Lajnah Penerangan Dan Dakwah telah menganjurkan program Xpdc Dakwah dan kempen kita bersaudara yang telah dilancarkan pada 31 Disember 2008. Pelancaran kempen ini telah dirasmikan oleh YAB. TG Dato' Hj. Nik Abdul Aziz Hj.Nik Mat simbol negarawan & penyatuan ummat Malaysia.

Kerajaan Negeri Kelantan, Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan dan Markaz Siswa Siswi Islam Sabah & Sarawak (MARSIS) turut menjadi penganjur bersama bagi menjayakan program ini.

Urusetia Pelaksana projek ini yang di pengerusikan oleh Saudari Aiman Atirah Al-Jundi selaku Ketua Penerangan Muslimat PAS Malaysia & Pengerusi Lajnah Penerangan Dan Dakwah Muslimat PAS Pusat telah memilih negeri Sabah bagi negeri yang pertama di Malaysia memulakan program tersebut.

Bagi peringkat negeri sabah,Resedensi Sandakan telah terpilih memulakan program ini yang melibatkan empat kawasan Parlimen iaitu Sandakan,Libaran,Kinabatangan dan juga Beluran.Projek ini dinamakan Outreach XPDC Dakwah Kinabalu & Kempen Kita Bersaudara yang  bermula dari    13 februari sehingga 22 februari 2009.

xpdc dakwah 015

Hari pertama 13/02/2009.Ketibaan Rombongan Urusetia Pelaksana yang diketuai oleh Ketua Penerangan Muslimat PAS Malaysia saudari Aiman Atirah Al-Jundi.DSC02850

Ketibaan rombongan pertama Outreach XPDC Dakwah Kinabalu telah disambut oleh Yang Dipertua PAS Libaran Saudara Hassan Nordin dan Yang Dipertua PAS Sandakan saudara Ramlan Rahimin serta Ketua Muslimat Kinabatangan,puan suhaidah Ruhiyyah.

xpdc dakwah 017 

Turut serta, tiga orang dari Unit Amal Wilayah Persekutuan Kuala-Lumpur.Saudara Mohd Rashidi Abd Razak,saudara Azry Muhammad dan saudara Umar Abd Razak. xpdc dakwah 012

Pada hari yang sama satu sesi taklimat diadakan untuk memberi maklumat awal perjalanan program Outreach XPDC Dakwah yang akan berjalan selama 10 hari. DSC02853

Ketua Muslimat Kinabatangan merangkap Timbalan Pengarah program XPDC Dakwah dan Kempen kita bersaudara zon Sandakan disematkan lencana rasmi program ini yang disempurnakan oleh Hajah Rusiah Salleh,Timbalan pengerusi lajnahPenerangan dan Dakwah Muslimat PAS Malaysia dan di saksikan oleh Saudari Aiman Atirah Al-Jundi,Ketua Muslimat PAS Malaysia dan merupakan Pengerusi Lajnah Penerangan Dan Dakwah Muslimat PAS Malaysia.

DSC02858

Tugasan pertama yang telah dijadualkan.Dakwah di Tembok bandar Sandakan.Walaupun baru beberapa jam menjejakkan kaki di daerah sandakan dan masih dalam keletihan namun perjuangan tetap diteruskan.

DSC02859

Puan Hajah Kintan Binti Man,Cik Siti Hajar Mohd Ghazali,Exco Muslimat PAS Malaysia dan Hajah Rusiah Salleh Timbalan Pengerusi Lajnah Penerangan Dan Dakwah Muslimat PAS Malaysia sedang mendekati seorang wanita islam yang sedang bersantai di Tembok Bandar Sandakan.Mereka juga telah memberikan nasihat dan tunjuk ajar tentang Islam yang perlu di praktikan dalam kehidupan seorang wanita Muslim.

DSC02864

Seorang remaja bersama botol arak ini adalah lelaki Muslim yang pada mulanya disangkakan bukan beragama Islam tetapi bila didekati dan ditanya rupanya adalah seorang Islam.Puan Suhaidah Ruhiyyah telah memberikan teguran dan nasihat agar meninggalkan perbuatan meminum arak kerana telah jelas dalam ajaran islam perbuatan ini adalah yang dimurkai ALLAH SWT.Puan Suhaidah juga telah bertindak membuang sendiri botol arak tersebut.

DSC02865

Misi hari pertama tamat pada jam 11 malam.Objektif dan sasaran program ini sudah terlaksana dengan jayanya.Masih ada baki sembilan hari lagi yang perlu dilalui.Sudah tentu cabaran dan dugaan bakal ditempohi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan