28 Februari 2009

Outreach XPDC Dakwah Kinabalu-Hari ke 2.

14 Februari 2009.Rombongan XPDC Dakwah kali ini akan bertolak ke kampung Tanjung Aru.Terletak lebih kurang 1 km dari bandar sandakan tetapi kampung ini dibawah Parlimen Kinabatangan dalam DUN Sukau.

Perjalanan kekampung ini hanya melalui jalan laut.Suasana ini akan memberi cabaran kepada rombongan xpdc  yang berasal dari semenanjung apatah lagi ada yang  langsung tidak pernah menaiki bot.

DSC02867  Misi kali ini adalah Ziarah Dakwah dan menyampaikan sumbangan kepada penduduk kampung Tanjung Aru.xpdc dakwah 035

xpdc dakwah 044

Dua buah bot telah digunakan dan seramai 27 peserta telah mengikuti  misi xpdc dakwah ke kampung Tanjung Aru.

xpdc dakwah 042

Seawal jam 7 pagi peserta rombongan sudah bersiap sedia untuk menjalankan tugas.Setelah selesai memunggah barang-barang sumbangan kedalam bot,rombongan telah bertolak pada jam 8 pagi.

xpdc dakwah 051

Setelah sampai Rombongan xpdc telah disambut oleh Encik Awang Rendah yang telah berbesar hati menggunakan rumah beliau untuk aktiviti hari ini.

xpdc dakwah 069

Masyarakat disini adalah berketurunan dari suku kaum berunai dan rata-ratanya bekerja sebagai nelayan yang telah menduduki kampung ini semenjak dari tahun 1960. PAS telah bertanding sebanyak 3 kali Di Dun Sukau dimana Peti Undi di kampung Tanjung Aru Yang terbanyak mengundi PAS setiap kali pilihanraya.

DSC02879

DSC02889

Akitviti kali ini telah merapatkan lagi PAS dengan masyarakat kinabatangan.Tinjuan yang didapati penduduk kampung Tanjung Aru sudah begitu letih menunggu janji-janji BN yang banyak berjanji namun tidak menunaikan janji.Kepentingan awam seperti jambatan,kemudahan air bersih diabaikan begitu sahaja oleh pemimpin BN.Bekalan eleterik yang hanya boleh digunakan bermula jam 10 pagi lebih menyukarkan lagi penduduk kampung Tanjung Aru.

DSC02892

Cik Aiman Atirah Al-Jundi menyampaikan penghargaan kepada Encik Awang Rendah yang sudi menerima rombongan Xpdc Dakwah LajnahPenerangan Dan Dakwah Muslimat PAS Malaysia.

DSC02893

Penduduk kampung Tanjung Aru yang telah menerima sumbangan bersyukur dan berterima kasih diatas kesudian PAS menziarahi mereka seterusnya memberikan sumbangan sebagai tanda ikatan persaudaraan sesama islam yang perlu saling bantu membantu diantara satu dengan yang lain.xpdc dakwah 075

Tiada ulasan:

Catat Ulasan