10 Januari 2009

Nasib Sekolah Agama yang kurang perhatian.Salah Siapa?

Baru-baru ini saya berkesempatan ke Sekolah Menengah Agama Islam Kunak.Sebelum masuk,saya memerhatikan daripada luar sebuah sekolah yang berwarna hijau nampak ceria dan menarik.

Saya telah meninjau keadaan suasana di sekolah ini dan berkesempatan merakamkan beberapa tangkapan foto untuk tatapan para pengunjung blog ini agar dapat sama-sama kita renungkan nasib sebuah sekolah agama .

Imej014

Boleh dibangakan…

Imej000

Surau nampak ok je..tapi ..

Hakikat sebenarnya…….

Imej004

Mihrab  surau ini telah banyak yang reput.Silap pijak boleh terperosok kaki dan boleh mengakibatkan kecederaan.

Imej002

kawasan tengah surau ditampal untuk mengelakkan dari terkena bahaya.

Imej005

Syiling atas yang sudah bocor.Apabila hujan kena berpindah ketempat yang selamat.

Imej003

Lagi lantai yang sudah reput, bila-bila masa boleh mengundang bahaya..

Imej006

Menyakitkan mata memandang..dan yang lebih memburukan….

Imej018 

Pelajar-pelajar terpaksa mengangkut air setiap hari untuk mandi dan membasuh pakaian.Perkara ini telah berlanjutan sudah 2 tahun akibat catuan air.Tapi ini bukan alasannya,sudah tentu ada jalan penyelesaian yang boleh diambil agar para pelajar tidak terseksa dengan suasana ini.Hasil perbualan saya dengan pelajar-pelajar banyak yang mengeluh keletihan kerana setiap hari terpaksa mengangkut air dan telah menganggu pembelajaran mereka.Mereka juga seringkali tidak dapat mandi waktu pagi kerana masalah sukar untuk mendapatkan air.Pakaian juga terpaksa diguna 2 atau 3 hari  kerana keperluan air untuk membasuh sangat merumitkan.

Imej010 

Tandas tidak dapat diselangarakan dengan baik akibat ketiadaan air.

Imej017

Tong simpanan air yang tidak dapat menampung pelajar yang ramai,akibatnya menyukarkan pelajar mengambil wuduk untuk menunaikan solat.Imej021

Menyedihkan..

Imej013

Lain pemandangan diluar,ada cerita lain pula didalam.

Selesai saya mengambil foto,saya berjumpa dengan salah seorang guru bertanyakan hal yang menimpa sekolah ini. Katanya mereka pun tak tahu apa yang mahu dibuat kerana mereka telah mengadukan perkara ini kepada pihak yang bertanggungjawab namun belum ada tindakan untuk memulihkan keadaaan ini.

Atas rasa tanggungjawab salah seorang individu yang bersama dengan saya ketika itu telah menghubungi dan mengadukan masalah ini kepada Setiausaha Sulit kepada ketua menteri Sabah dan responnya,beliau berjanji untuk menyiasat perkara ini dan mengambil tindakansecepat mungkin.

Tapi saya tidak menyimpan dalam fikiran saya bahawa perkara ini telah selesai kerana ianya baru sekadar janji sahaja.Saya terus membuat persiapan dan akan memantau perkara ini dari masa kesemasa.Sekiranya belum ada tindakan lanjut,persiapan telah dibuat untuk mengenangahkan perkara ini dengan lebih agresif lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan