22 Disember 2008

Kenyataan Wan Farid Disanggah Mahfudz

Ditulis oleh Wartawan Buletin

MONDAY, 22 DECEMBER 2008 03:00

Kuala Terengganu - Calon Barisan Nasional bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Wan Farid Salleh membuat tuduhan pertama yang ‘nanar’ setelah diisytiharkan menjadi calun kelmarin. Beliau menuduh PAS mengalami ‘masalah dalaman’ berikutan banyaknya cadangan-cadangan calun yang dikemukakan oleh beberapa pihak dalam PAS.

“Saya tak pasti apabila Ketua Pemuda hendak calun ini, Mursyidul Am hendak calun itu, Pesuruhjaya hendak calun yang lain itu ditafsirkan sebagai tidak ada masalah dalaman…..”, kata Wan Farid sebagaimana disiarkan oleh sebuah stesyen televisyen utama semalam.

Ketua Penerangan PAS YB Haji Mahfudz Omar ketika diminta mengulas tuduhan Wan farid berkata cadangan-cadangan calun yang banyak oleh pelbagai pihak dalam PAS tidak boleh dianggap sebagai perpecahan bahkan ia menunjukkan bahawa betapa PAS mempunyai calun yang sangat lumayan yang berkaliber yang boleh kita kemukakan.

“Tok Guru Nik Aziz pandang orang itu kalibe, pemuda pandang orang ini caliber, mungkin ada pandangan yang lain berpandangan bahawa ada pihak lain yang berkaliber.

“Itu bermakna bahawa kita (PAS) memiliki jumlah calun yang berkaliber itu mempunyai satu jumlah yang snagat banyak yang boleh kita tonjolkan,”katanya yang ditemui selepas majlis ceramah di Kampung Cabang Tiga dekat sini semalam.

Mahfudz berkata siapa pun yang akan PAS pilih nanti ialah hakikatnya mereka yang mempunyai kredibiliti, kaliber yag tinggi yang mempunyai komitmen yang tonggi kepada perjuangan untuk parti untuk agama untuk bangsa untuk rakyat dan untuk Negara.

Katanya Ini yang ada kepada PAS, sebab itu akhirnya kita akan bulatkan keputusan kepada satu calun sahaja iatu daripada senarai yang ada pada semua pihak itu hanya satu calun yang kita  akan kemukakan iaitu calon yang akan mewakili parti kita

Apabila ditanya samada Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang berlangsung semalam telah memuktamadkan siapakah yang akan menjadi calun, beliau mengesahkan bahawa ia  belum di muktamadkan lagi.

“Kita (PAS) akan pilih yang terbaik untuk dikemukan kepada rakyat,”katanya

Beliau yang juga anggota parlimen Pokok Sena berkata keputusan PAS mengumumkan calun pada 1 Januari depan tidak boleh dianggap terlambat.

”Sebab kita punya masa yang masih panjang dan kita (PAS) yakin bahawa calun yang akan kita pilih ini merupakan calun yang sudah dikenali sudah ketahui oleh rakyat khususnya oleh pengundi-pengundi di Kuala Terengganu,

”Cuma kita nak tengok mana yang lebih baik dan yang terbaik,”tambahnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan